

Miten perustusharkkoja käytetään?
Perinteisiä H:n muotoisia harkkoja sanotaan muottiharkoiksi. Ne upotetaan märkään betoniin tai kiinteälle alustalle, pinotaan limittäin ja raudoitetaan. Lopuksi harkot täytetään betonilla.

Eristysharkot muurataan kiinni toisiinsa laastilla niistä kohdista, joissa ei ole eristettä. Laastin vuoksi harkkojen väliin tulee onttoja kohtia, jotka täytetään irtoeristeillä. Harkot kiinnitetään toisiinsa ruostumattomilla muuraussiteillä, jotka kestävät kosteutta.
Kellariharkot pinotaan päällekkäin samalla tavalla kuin muut harkot. Eristämättömiin kohtiin levitetään laastia ja harkot raudoitetaan. Lopuksi reikiin kaadetaan betonia, jotta harjateräkset ovat joka puolelta betonin peitossa.

TÄRKEÄÄ: RAUDOITUS
Tavalliset harjateräkset voivat ruostua, joten perustuksiin kannattaa käyttää ruostumatonta terästä. Toinen vaihtoehto on ympäröidä raudat betonilla niin hyvin, ettei rautaan pääse happea.
Erityistä: Kevytsora
Pienet kevytsorarakeet ovat kevyempiä ja eristävät paremmin kuin betoni. Lisäksi kevytsoraharkkoja on helpompi käyttää. Kevytsoraharkot eivät ime vettä, joten anturan ja sokkelin väliin ei tarvitse asentaa huopakaistaleita estämään veden nousemista.
Koot
Perustusharkot ovat erikokoisia, ja sopiva harkko valitaan rakennuksen mukaan. Ota harkon valinnassa huomioon myös se, kuinka paljon betonia ja rautaa niiden kanssa tarvitaan.
-
Muottiharkot
Yleiset leveydet vaihtelevat 10 sentistä 35 senttiin. Korkeus yleensä 20 senttiä, pituus 60 senttiä. -
Kevytsoraharkot
Leveys vaihtelee 7,5 sentistä 42 senttiin. Korkeus 19,5 senttiä, pituus 50 senttiä. -
Eristeharkot
Leveys vaihtelee 30 sentistä 42 senttiin Korkeus 19,5 senttiä, pituus 50 senttiä. -
Pilariharkko
Koko vaihtelee. Yleisin koko 24x24x20 senttiä.