Quantcast
Channel: Tee Itse
Viewing all 288 articles
Browse latest View live

Päästä sisään lisää valoa

$
0
0
Vinosta valoaukosta pääsee sisään valtavasti valoa. Se muuttaa synkän ja pimeän huoneen mukavan valoisaksi.
Vinosta valoaukosta pääsee sisään valtavasti valoa. Se muuttaa synkän ja pimeän huoneen mukavan valoisaksi.

Valo ja etenkin päivänvalo lisäävät hyvinvointia. Siksi sisään kannattaa päästää mahdollisimman paljon valoa.

Uusien ikkunoiden ja kattoikkunoiden asentamisessa kannattaa ottaa huomioon ikkunoiden paikat. Isot, etelään päin osoittavat ikkunat lämmittävät huonetta etenkin keväisin. Pohjoiseen osoittavat ikkunat voivat lisätä lämmityskuluja.

Tässä teemassa on:

  • tee se itse -ohjeet velux-ikkunan asentamiseen
  • ideoita, joilla saat lisää valoa kattoristikoista huolimatta
  • tee se itse -ohjeet kattoikkunan tekemiseen ristikoiden läpi
  • vinkkejä valon lisäämiseen ilman ikkunoita
  • tee se itse -ohjeet lasioven asentamiseen
Læs mere: Päästä sisään lisää valoaLæs mere: ISO TEEMA: Lisää valoa kattoikkunallaLæs mere: KATTOIKKUNA: Tämä pitää tietää

Opi käyttämään yläjyrsintä 5 minuutissa

$
0
0
Yläjyrsin: Näin käytät yläjyrsintä
Yläjyrsin: Näin käytät yläjyrsintä

Yläjyrsimen pikaopas

Yläjyrsimellä voi tehdä korkealaatuista puutyötä. Kone muuttaa terävät reunat siisteiksi ja hyvän näköisiksi,

Tässä jutussa tutustutaan tarkasti yläjyrsimeen. Näytämme, mitä yläjyrsimen valinnassa pitää ottaa huomioon, esittelemme erilaisia yläjyrsimiä ja näytämme, miten sitä käytetään. Napsauta linkkiä ja pääset suoraan jutun loppuosaan.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun ostat yläjyrsimen
3 tavallista yläjyrsimellä tehtävää työtä
Näin käytät yläjyrsintä

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun ostat yläjyrsimen

Yläjyrsin tekee uria, pyöristää terävät reunat ja jyrsii saranoille sopivat kolot. Sillä voi tehdä myös upeita profiililistoja. Lyhyesti sanottuna: Yläjyrsimellä kuka tahansa voi tehdä ammattimaista jälkeä. Alla näytetään, mihin asioihin yläjyrsimen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Yläjyrsin: Tämä pitää tietää yläjyrsimestä

TOIMITUS TESTAA: Löydät uusimman yläjyrsintestin täältä

Näin käytät yläjyrsintä

Yläjyrsin on nerokas työkalu, jolla on helppo viimeistellä siististi erilaiset tee se itse -projektit. Yläjyrsimen käyttämistä pitää harjoitella, ja koneen säätäminen on monimutkaista esimerkiksi pistosahaan verrattuna. Yläjyrsimen käyttö alkaa sujua nopeasti sen jälkeen, kun syvyysasetukset, jyrsimissuunta ja kierrosluvun säädin ovat tulleet tutuiksi.

Yläjyrsin: Näin käytät yläjyrsintä
Yläjyrsin: Kierrosluku ja materiaalit
Näin käytät yläjyrsintä
Læs mere: TESTI: Testasimme 7 suosittua pistosahaaLæs mere: TESTI: Testasimme 5 vahvaa akkuporavasaraaLæs mere: Opi käyttämään yläjyrsintä 5 minuutissa

Testi: Poravasarat

$
0
0
Poravasara testi
Poravasara testi

Iskuporakone on hyvä työkalu esimerkiksi tiiliseinän poraamiseen, mutta betoniseinään ei tule kummoista reikää ilman poravasaraa. Se pyörii hitaammilla kierroksilla ja iskee harvemmin kuin iskuporakone, mutta poravasaran iskut ovat raskaampia ja voimakkaampia. Kovien lyöntien ansiosta poravasaralla voi tehdä reikiä myös erittäin kovaan betoniin.

Poravasaran iskujen voima perustuu muun muassa SDS-kiinnitykseen. Se pitää terän lujasti otteessaan mutta päästää terän liikkumaan eteen ja taakse muutaman millin verran.

Voimakkaat akkukoneet

Päätimme keskittyä tällä kertaa akkuporavasaroihin. Ne ovat selvästi kalliimpia kuin verkkovirralla toimivat koneet ja maksavat keskimäärin kaksi kertaa enemmän. Toisaalta akkukoneet ovat paljon kätevämpiä, sillä niiden kanssa ei tarvitse huolehtia jatkojohdoista tai välittää siitä, onko työmaalla sähköä.

Testi osoitti, etteivät akkukoneet ole yhtään heikompia kuin verkkovirralla toimivat poravasarat. Lisäksi nykyaikaiset työkaluakut ovat niin kestäviä, että niissä riittää virtaa pitkäksi ajaksi kerrallaan.

Joissakin koneissa on tavallisen porauksen ja vasaratoiminnon lisäksi piikkaustoiminto. Sen avulla on helppo purkaa laatat kylpyhuoneen seinistä tai keittiön välitilasta pikavauhtia.

Poravasaratesti: Näin se tehtiin

Mittasimme koneiden voimat poraamalla niillä kuusi vaativaa 10 millin reikää betonikiveen ja otimme aikaa. Sen jälkeen testasimme kestävyyden jatkamalla poraamista, kunnes akut tyhjenivät kokonaan. Testasimme kaikki koneet kahdella täyteen ladatulla akulla.

Arvioimme koneiden ergonomiaa ja laatua koko testin ajan. Poravasaran pitää olla tukeva ja kestää käytössä pitkään. Toisaalta poravasara voi olla myös niin tukeva ja raskas, että sitä on vaikea käyttää. Liian vankkatekoista konetta on vaikea pitää hyvässä asennossa ja tasapainossa.

Riippumaton poravasaratesti

Tee Itse on täysin riippumaton työkaluvalmistajista, mainostajista ja muista ulkopuolisista tahoista.

Testitoimittajamme tutkii markkinoita ja valitsee testattavat tuotteet itsenäisesti.

Kaikki koneet ja laitteet testataan perusteellisesti ja samalla tavalla. Voit lukea lisää testin yksityiskohdista seuraavilta sivuilta.

Testasimme nämä 5 poravasaraa

EINHELL HEROCCO
RYOBI R18SDS-0
AEG BBH 18C-0
DEWALT DCH133M1
MAKITA DHR182Z

LATAA KOKO TESTI ja lue, mikä poravasara nousi testivoittoon.

Læs mere: TESTI: Testasimme 5 vahvaa akkuporavasaraaLæs mere: Tämä pitää tietää pylväsporakoneestaLæs mere: TESTI: Testasimme 6 pylväsporakonetta

Valitse oikea saumamassa

$
0
0
Saumamassa: Valitse oikea saumamassa
Saumamassa: Valitse oikea saumamassa

Saumamassat voi karkeasti jakaa viiteen ryhmään niiden pääasiallisen valmistusaineen mukaan. Materiaalina voi olla akryyli, bitumi, MS-polymeeri, polyuretaani tai silikoni. Jokaisesta ryhmästä löytyy useita vaihtoehtoja eri tarkoituksiin. Mutta kuinka voi tietää, mitä myymälöiden jättivalikoimasta pitäisi valita? Valinta riippuu täysin siitä, mitä massalla on tarkoitus tehdä. Nyt kerromme, mihin kukin saumamassa sopii. Suosittelemme myös, että kääntelet jo liikkeessä eri patruunoita ja katsot, mitä niidenkyljessä lukee.

Lue lisää: Sauma pelastaa usein tilanteen

Mihin massaa on tarkoitus käyttää?

Ennen kuin ostat patruunan, mieti, millaisia ominaisuuksia massalta odotat. Haluatko esimerkiksi hioa saumamassan asennettuasi laivankansilattian tai saumattuasi kaksi keittiönpöytälevyä? Vai haluatko maalata seinän ja jalkalistan välisen sauman? Tai saumata uuden kylpyammeesi vierustat? Varmista siis, että saumamassa sopii haluamaasi käyttöön. Asia selviää patruunan tuoteselosteesta, mutta tiedät saumamassoista paljon aiempaa enemmän myös luettuasi katsauksemme.

8 TÄRKEINTÄ SAUMAMASSAA:

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

1. Bitumimassa

Bitumista kattomassaa käytetään mm. kattohuopakerrosten liimaamiseen, reikien korjaamiseen ja läpivienteihin. Massa valmistetaan bitumista, joka on raakaöljyn jalostamisessa syntyvää ylijäämämateriaalia. Massa toimii sekä saumamassana että liimana, eikä se läpikovetu, vaan jää hiukan pehmeäksi ja sisältä tarttuvaksi. Tästä syystä sitä on suojattava esimerkiksi päälle liimattavalla kattohuovalla.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

2. Märkätilasilikoni

Märkätilasilikoni on sitkeää silikonia, joka muodostaa hyvin joustavan ja vesitiiviin sauman. Sitä käytetään saumoihin, jotka altistuvat vedelle esimerkiksi keittiössä ja pesutiloissa. Silikoni homehtuu jossakin vaiheessa, vaikka siihen olisi lisätty homeenestoaineita. Silikoni on poistettava mekaanisesti, esimerkiksi terävällä veitsellä, sillä kemiallisten liuotusaineiden käyttö voi vaurioittaa vesieristystä.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

3. Palotekninen saumamassa

Saumamassa, joka kestää peräti 1200 °C:n lämpötilan. Massaa käytetään tulisijojen tiivistämiseen ja lasikuitutiivisteiden kiinnittämiseen uuninluukkuihin. Saumamassasta tulee sen kovettuessa kivikovaa.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

4. Lasisilikoni

Erikoissaumamassa, jota käytetään akvaarioiden liimaamiseen ja peilien asennukseen. Voidaan käyttää myös märkätilasilikonina, mutta ole varovainen. Tuote on etikkapohjainen ja se voi syövyttää huokoisia pintoja, esimerkiksi marmoria. Kirkas massa kovettuu puolikovaksi, kumimaiseksi saumaksi.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

5. Polyuretaanimassa

Polyuretaanimassaa ympäristöystävällisempiäkin massoja on tarjolla. PU-massaa pidetään kuitenkin kaikkein vahvimpana saumamassana, ja koska se kiinnittyy kaikkeen, sitä käytetään esimerkiksi kiviseinien ja ikkunoiden välisiin saumoihin siitäkin huolimatta, että siitä haihtuu kovettuessa isosyanaattikaasuja. Joustaa ja voidaan ylimaalata.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

6. MS-polymeerimassa

Kun saumamassa on tuotenimeltään vaikkapa Marine-massa, se on todennäköisesti MS-polymeerisaumamassaa. Sillä syntyy hyvin kestäviä saumoja, joista osa kovettuu jopa niin paljon, että massaa voi hioa. Tämän vuoksi massaa käytetään kumisaumaisiin laivankansilattioihin, keittiönpöytälevyjen saumoihin jne. Ohut massa täyttää siveltäessä raot hyvin.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

7. Akryylisaumamassa

Tähän tuoteryhmään kuuluvia tuotteita on lukuisia: rakennussauma- ja akryylisaumamassa sekä maalaussaumamassa, lateksi jne. Tuote sopii erinomaisesti esim. jalkalistan ja seinän välisen raon kattamiseen. Massaa käytetään sisätiloissa ja sen voi päällemaalata. Kun massa on kovettunut, pinnasta tulee hieman kumimainen, mutta se ei anna kovin paljon periksi.

Saumamassa: 8 tärkeintä saumamassa

8. Rakennusmassa

Saumamassassa yhdistyvät silikoni- ja polyuretaanimassojen edut ja tuloksena on joustava sauma, joka kestää jopa +/- 25 %:n liikehdintää . Sopii ulko- ja sisäkäyttöön, mm. rakennusosien saumoihin sekä ovien ja ikkunoiden saumoihin. Tuotteen etuna aiemmin käytettyihin silikonimassoihin verrattuna on, että rakennusmassaa voi maalata ja se kestää suurempia lämpötilamuutoksia.

LUE LISÄÄ: Silikoni: Näin käytät saumaussilikonia

Læs mere: Valitse oikea saumamassaLæs mere: Millaista liimaa pöydän liimaamiseen tarvitaan?Læs mere: Valitse oikea eristysteippi

Näin maalaat puulattian

$
0
0
Lattian maalaaminen
Lattian maalaaminen

NIKSI: Hyvä järjestys

Lattiasta tulee siistin ja yhtenäisen näköinen, kun se maalataan hyvässä järjestyksessä ja jokaisen maalikerroksen annetaan kuivua rauhassa.

Hyvä järjestys tarkoittaa käytännössä sitä, ettei maalatun alueen reuna saa kuivua. Jos maalia levitetään kuivuneen maalin päälle, kohdasta tulee peittävämpi kuin muusta lattiasta. Peittävämpi kohta erottuu selvästi muusta lattiasta, kun maali kuivuu.

Jaa lattia mielessäsi kenttiin, jotta työ sujuu hyvin. Kenttä on sopivan kokoinen, kun yksi telallinen riittää sen maalaamiseen. Viereinen kenttä on aina kostea, kun lattia maalataan oikeassa järjestyksessä.

Lattian maalaaminen: Hyvä järjestys

Lattia ilman rakoja

Lattiasta tulee saumaton, kun raot kaavitaan puhtaiksi ja tasoitetaan akryylisaumamassalla ennen maalaamista. Vanhat lattialaudat eivät elä, joten saumamassa pysyy ehjänä. Pinnasta tulee siisti, kun saumat ovat pari milliä lautoja alempana. Puun rakenne jää näkyviin, eivätkä maalatut saumat kulu puhki jalan alla.

Yksi massaputkilo riittää yleensä 2–3 neliölle, joten lattian saumaamiseen kuluu monta putkiloa.

Lattian maalaaminen: Lattia ilman rakoja
Læs mere: Näin maalaat puulattianLæs mere: 2 tapaa: Maalaa seinät kestävästiLæs mere: Pitääkö puu pestä ennen maalausta?

Testissä akkupistosahat

$
0
0
Pistosaha testi: 7 pistosahaa jättitestissä
Pistosaha testi: 7 pistosahaa jättitestissä

Pistosaha on markkinoiden monipuolisin sähkösaha ja erinomainen työkalu jokaiselle tee se itse -rakentajalle. Pistosahalla on helppo sahata kaaria ja kuvioita, mutta sillä voi sahata myös suoria linjoja sivuohjaimen tai linjalaudan avulla.

Rauta- ja verkkokaupoissa on valtava valikoima pistosahalle tarkoitettuja erikoisteriä, joilla voi sahata kaikkea pleksistä alumiiniin, teräkseen ja valurautaan. Pienihampaisella terällä voi sahata siististi jopa laminaattipintaista lastulevyä.

LUE LISÄÄ: Pistosahan terät: Valitse oikea terä pistosahaan

100 eurosta 480 euroon

Valitsimme testiin seitsemän suosittua konetta, jotka maksavat korkeintaan 480 euroa yhdessä akun ja laturin kanssa. Yksi koneista maksaa vain noin viidesosan kalleimpien hinnasta, mutta halpa kone oli todella hyvä hintaansa verrattuna.

Pistosahatesti: Näin se tehtiin

Testasimme koneiden voimat sahaamalla niillä kaksi metrin pituista uraa 16 millin MDF-levyyn. Käytimme uusia, isohampaisia teriä, säädimme heilurin täysille ja painoimme kaasun pohjaan.

Pienet virheet korostuvat laminaattilevyn sahaamisessa. Testasimme koneiden työn jäljen sahaamalla niillä pinnoitettua lastulevyä.

Lisäksi arvioimme koneiden ergonomiaa ja käyttömukavuutta koko testin ajan.

Testasimme myös koneiden kestävyyden. Se on tärkeä asia, jotta akkuja ei tarvitse ladata koko ajan. Sahasimme koneilla MDF-levyä, kunnes akuista loppui virta.

LUE LISÄÄ: Pistosaha tutuksi 5 minuutissa

Riippumaton pistosahatesti

Tee Itse on täysin riippumaton työkaluvalmistajista, mainostajista ja muista ulkopuolisista tahoista.

Testitoimittajamme tutkii markkinoita ja valitsee testattavat tuotteet itsenäisesti.

Kaikki koneet ja laitteet testataan perusteellisesti ja samalla tavalla. Voit lukea lisää testin yksityiskohdista seuraavilta sivuilta.

Testasimme nämä 7 pistosahaa

EINHELL TE-JS 18 LI-SOLO
BOSCH PST 18 LI
RYOBI R18JS7-0
METABO STA 18 LTX 100
DEWALT DCS335NT
AEG BST18BLX-0
MAKITA DJV181Z

LATAA KOKO TESTI ja katso, mikä pistosaha menestyi testissä parhaiten.

Læs mere: TESTI: Testasimme 7 suosittua pistosahaaLæs mere: Pistosaha tutuksi 5 minuutissaLæs mere: Pistosaha naarmuttaa puuta

Lue mattomiehen parhaat vinkit

$
0
0
Ammattilaisen vinkit. Asenna kokolattiamatto oikein.
Ammattilaisen vinkit. Asenna kokolattiamatto oikein.

Tässä jutussa kerrotaan mattomiehen vinkit vaikeisiin paikkoihin - kulmiin, listojen ja putkien viereen sekä oviaukkojen kohdalle. Lisäksi näytämme, miten kiinnität maton lattiaan.

HUOM Varmista ennen aloittamista, että alusta on täysin tasainen ja puhdas. Kaavi vanhan maton jäämät irti teräslastalla ja imuroi lattia perusteellisesti. Muuten epätasaisuudet näkyvät uuden maton läpi.

Millaista terää kannattaa käyttää?

Maton leikkaamiseen voi käyttää perinteistä suoraa terää tai terää, jossa on koukku. Mattomies suosittelee käyttämään koukkuterää pitkiin ja suoriin leikkauksiin esimerkiksi seinustoilla, mutta suora terä sopii parhaiten kaareviin leikkauksiin esimerkiksi kynnyksen vieressä. Voit käyttää myös katkoteräveistä.

Mattomiehen vinkit: Terät

Näin asennat maton putken ympärille

Aloita leikkaamalla kohtisuoraan putken kohdalta. Kun matto on putken ympärillä, se on helppo viimeistellä mattoveitsellä.

Mattomiehen vinkit: Putket
Læs mere: Voinko asentaa uuden lattian vanhan päälle?Læs mere: 3 perinteistä käsittelyä puulattialleLæs mere: Luonnollisesti himmeällä lakalla

Luonnollisesti himmeällä lakalla

$
0
0
Himmeä lakka. Luonnollinen pinta puulattialle.
Himmeä lakka. Luonnollinen pinta puulattialle.

Lakatut lattiat olivat aiemmin kirkkaita ja kiiltäviä, ja paksu lakkakerros erottui selvästi niiden pinnasta. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Suosituimmat lattialakat eivät ole enää kiiltäviä ja peilikirkkaita vaan himmeitä, ja ne korostavat puun luonnollista ulkonäköä.

Aidon näköiset lattiat ovat muotia, ja himmeä lakka on suosittu tapa uuden tai vastahiotun lattian suojaamiseen. Lakan suosio johtuu myös siitä, että se tekee lattiaan kestävän pinnan. Lisäksi lakattu lattia on helppo pitää kunnossa ja puhtaana.

Lakka sopii erityisen hyvin eteiseen ja kaikkiin muihin paikkoihin, joissa liikutaan paljon. Lakasta on hyötyä myös keittiössä, sillä se suojaa puuta lattialle putoavilta ruuilta ja juomilta.

Nykyaikaisissa taloissa paljon tupakeittiön tapaisia avoimia tiloja. Saman huoneen lattiat kannattaa käsitellä samalla tavalla, jotta lopputulos näyttää tasapainoiselta. Käytännössä se tarkoittaa, että koko lattia pitää käsitellä kestävällä pinnoitteella. Lakka on vahva ja hyvän näköinen vaihtoehto, joka sopii kaikkiin tiloihin.

Lataa ohjeet ja katso, miten lakkaat lattian

Læs mere: Voinko asentaa uuden lattian vanhan päälle?Læs mere: 3 perinteistä käsittelyä puulattialleLæs mere: Luonnollisesti himmeällä lakalla

Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista

$
0
0
Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista: Limittäin asennetut laudat sopivat esimerkiksi seinään.
Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista: Limittäin asennetut laudat sopivat esimerkiksi seinään.

Limilaudoitus on ulkovuoraustapa, jota käytetään muun muassa ulkoseinissä ja aidoissa. Laudat asennetaan vaakasuuntaan hieman toistensa päälle siten, että vesi valuu alaspäin. Limilaudoituksen voi tehdä tavallisista laudoista tai vinovuorilaudoista, joiden yläreuna on alareunaa ohuempi.

Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista: Näissä vinovuorilaudoissa on pontit. Kapea yläreuna sopii seuraavan laudan alareunaan.

Limilaudoituksen tekeminen

Pontattujen vinovuorilautojen asentaminen on helppoa, ja niistä tehty ulkoverhous on kestävä ja yhtenäinen. Talon tai piharakennuksen seinissä vinovuorilaudat asennetaan yleensä puukoolaukseen, mutta aidassa laudat voi kiinnittää suoraan tolppiin.

Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista: Nämä vinovuorilaudat asennetaan niin sanottuihin H-tolppiin, joissa on sivu-urat. Ensimmäisen laudan pitää olla tarkasti suorassa, sillä se ratkaisee muiden lautojen suoruuden.

Vinovuorilaudoissa ei ole "oikeaa" ponttia, vaan laudan kapea yläreuna sopii paksun alareunan takana olevaan loveen. Vinovuorilautojen asentaminen on nopeaa, ja valmis laudoitus näyttää yhtenäiseltä.

Limilaudoituksen voi tehdä myös tavallisista laudoista asentamalla ylemmän laudan pari senttiä alemman päälle. Tavallisia lautoja on vaikea limittää sopivasti ilman työkaveria.

Maalatut vinovuorilaudat

Markkinoilla on sekä sahattuja että höylättyjä vinovuorilautoja, ja jotkut laudat on pohjamaalattu valmiiksi. Pohjamaalatut laudat ovat käteviä, sillä ne kestävät säätä tavallista paremmin.

Painekyllästetty limilaudoitus

Limilaudoituksen voi tehdä myös tavallisista painekyllästetyistä laudoista. Painekyllästetyt laudat kestävät säätä paremmin kuin tavalliset ulkoverhouslaudat.

Limilaudoitus lehtikuusesta

Limilaudoitukseen voi käyttää myös säätä kestäviä puulajeja kuten lehtikuusta tai jopa mahonkia.

Siperianlehtikuusi on tiivistä ja sisältää paljon pihkaa ja parkkihappoja. Puu kestää säätä luonnostaan, joten se ei lahoa tai homehdu helposti. Puu pysyy kunnossa pitkään, kun se käsitellään lehtikuuselle tarkoitetulla öljyllä.

Sama koskee trooppisia jalopuita kuten mahonkia ja tiikkiä. Trooppiset puulajit sisältävät paljon öljyjä, mutta öljykäsittely pidentää niidenkin käyttöikää.

Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista: Lehtikuusesta tehty limilaudoitus ei lahoa tai homehdu helposti, mutta öljyäminen pidentää puun käyttöikää.
Læs mere: Limilaudoitus ulkoverhouslaudoistaLæs mere: Ulkoverhouslaudat - katso vaihtoehdot täältä!Læs mere: Tee tyylikäs julkisivu ulkoverhouspaneeleista

Tämän takia puuterä on tärkeä!

$
0
0
Puuporanterä: Kierreterällä on helppo porata puuhun isoja ja tarkkareunaisia reikiä. Markkinoilla on erikokoisia puukierreteriä.
Puuporanterä: Kierreterällä on helppo porata puuhun isoja ja tarkkareunaisia reikiä. Markkinoilla on erikokoisia puukierreteriä.

Jokaiseen työkalupakkiin tarvitaan muutama hyvä poranterä.

Hyvä puuporanterä on korvaamaton, sillä puuhun ei voi porata siistejä reikiä ilman oikeaa puuterää. Terässä on terävät reunat, jotka tekevät rei'istä siistit ja tarkat.

Markkinoilla on erikoisteriä, joita sanotaan muun muassa oksateriksi ja lattateriksi.

Ei puuterää ilman keskityskärkeä

Puuporanterä eroaa esimerkiksi kiviporanterästä siten, että puuterässä on keskityskärki. Se pitää terän oikeassa kohdassa.

Keskityskärjessä voi olla kierre.

Puuporanterä: Puuporanterän terävää keskikohtaa sanotaan keskityskärjeksi. Se pitää poranterän paikallaan.

Paljon erikoisteriä

Markkinoilla on paljon erikoisteriä, joita tarvitaan vain harvoin.

Erikoispuuteriä ovat muun muassa:

  • Puukierreterä, joka on yleensä pitempi kuin tavallinen puuterä. Kierreterässä on kartiomainen keskityskärki, joka vetää terän puun sisään.
  • Lattaterä, jota käytetään isojen reikien poraamiseen. Lattaterä poraa nopeasti, mutta ei tee kovin siistiä jälkeä.
  • Oksaterä, joka tekee suorapohjaisia reikiä. Tasapohjaiseen reikään voi asentaa tulpan asennusruuvin päälle.

Tavallinen puuterä riittää useimpiin perusporauksiin.

Yleisterä vai puuterä?

Yleisterät ovat suosittuja, koska niillä voi porata sekä puuta, kiveä että metallia. Yleisterällä voi tehdä kaikkea, mutta ei kovin tarkasti. Puuterän kierteiden reunat eivät ole kovin terävät, eikä siinä ole keskityskärkeä. Se tarkoittaa, ettei yleisterä sovi tarkkuustyöhön. Siihen tarvitaan oikeaa puuterää.

Læs mere: Onko yleisterä täydellinen terä kaikkeen? Læs mere: Tämän takia puuterä on tärkeä!Læs mere: TESTI: Testasimme 7 suosittua pistosahaa

Kuinka tiheään koolauslaudat pitää asentaa?

$
0
0
Kuinka tiheään koolauslaudat pitää asentaa?
Kuinka tiheään koolauslaudat pitää asentaa?

Kysy:

Aion asentaa kattoon kaksi kerrosta kipsilevyjä. Kuinka tiheään koolauslaudat pitää asentaa?

Vastaus:

Kipsilevyt ovat raskaita, joten kaksikerroksisen kipsilevykaton koolauslautojen pitää olla varsin tiheässä.

Suosittelemme asentamaan laudat 30 sentin jaolla eli siten, että laudan keskeltä keskelle on 30 senttiä. Voit käyttää koolauslautoina tavallisia 22x100 millin mäntylautoja. Varmista, että laudat ovat vaakatasossa, jotta katosta tulee suora. Asenna kipsilevyt siten, että niiden saumat ovat limittäin.

Læs mere: Kuinka tiheään koolauslaudat pitää asentaa?Læs mere: Näin teet täydellisen kipsilevykatonLæs mere: Reiän korjaaminen on näin HELPPOA

Lämpöpumppu – muutakin kuin lämmintä ilmaa

$
0
0
Nerokas ilmalämpöpumppu: Ilmalämpöpumppu on tehokas, halpa ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto.
Nerokas ilmalämpöpumppu: Ilmalämpöpumppu on tehokas, halpa ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto.

Ilmalämpöpumppu on tehokas, halpa ja ympäristöystävällinen tapa talon lämmittämiseen. Se ei ole pelkkä kehittynyt lämpöpuhallin, sillä ilmalämpöpumppu puhdistaa talon sisäilman monta kertaa vuorokaudessa ja pitää huonelämpötilan sopivana. Lisäksi laite poistaa ilmasta siitepölyä ja viilentää huoneita helteellä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksiköitä voi olla yksi tai useampia. Jos sisäyksiköitä on monta, ne asennetaan eri puolille taloa. Ilmalämpöpumppujen myyjät ja asentajat osaavat arvioida, tarvitaanko taloon yksi vai useampia ulkoyksiköitä. Se riippuu paitsi talon koosta, myös muista olosuhteista.

LUE LISÄÄ: Lämpöpumpun suoja: Näin teet sen itse

Ohjaus myös verkon kautta

Ilmalämpöpumppuja voi etäohjata perinteisellä kaukosäätimellä tai älypuhelimella. Lämpöpumppua voi käyttää vaikka maailman toiselta puolelta talon kotiverkon ja internetyhteyden avulla. Kehittyneimmät mallit toimivat täysin automaattisesti säätilan mukaan.

Hinta ja laatu kulkevat yhdessä

Halvat ilmalämpöpumput eivät ole välttämättä kovin hyviä, ja monet mallit on tarkoitettu lämpimiin maihin. Kaikki ilmalämpöpumput toimivat hyvin kuivassa ja lämpimässä ilmastossa, mutta kylmissä ja kosteissa oloissa tarvitaan laitteisto, joka on suunniteltu ankaraan ilmastoon.

Pakkaseen tarkoitetetut pumput ovat muita kalliimpia. Emme halua puoltaa tiettyä merkkiä, mutta suosittelemme etsimään tietoa internetistä ja lukemaan käyttäjien ja asiantuntijoiden suosituksia. Hyvä ilmalämpöpumppu maksaa asennuksineen noin 2500 euroa.

Lue lisää lämpöpumpuista

Näissä tee se itse -ohjeissa tutustutaan ilmalämpöpumppuun ja sen toimintoihin. Voit lukea muun muassa, miten kylmyys muuttuu lämmöksi, miten lämpöpumppu kierrättää ilmaa ja vähentää kosteutta.

Læs mere: Lämpöpumppu – muutakin kuin lämmintä ilmaa Læs mere: Lämpöpumpun suoja: Voit tehdä sen itse!Læs mere: Siisti suojus ilmalämpöpumpulle

3 perinteistä käsittelyä puulattialle

$
0
0
3 perinteistä käsittelyä puulattialle
3 perinteistä käsittelyä puulattialle

Öljy, saippua vai lakka?

Käsittelytapa vaikuttaa siihen, kuinka paljon puu kestää kulutusta, miltä puu näyttää ja kuinka paljon sitä pitää huoltaa.

Pintakäsittelytavan valinta on makuasia, mutta se riippuu myös lattian tyypistä. Lattian voi käsitellä myös lipeällä, mutta lipeäpinta ei kestä sellaisenaan. Lipeäkäsitelty pinta pitää viimeistellä joko saippualla, lakalla tai öljyllä. Markkinoilla on sekä läpinäkyvää että valkoista lipeää, jotka molemmat korostavat puun syykuviota.

Lipeää käytetään yleensä vaaleiden puulattioiden kuten saarnin, pyökin ja havupuiden vaalentamiseen. Lipeäkäsittely ei sovi tammelle, sillä se sisältää happoja ja värjäytyy helposti lipeän vaikutuksesta. Lipeä ehkäisee puun kellastumista auringonvalossa.

Saippuakäsittely

Saippua tekee lattiaan himmeän ja tyylikkään pinnan mutta ei imeydy puuhun eikä kyllästä lattiaa pintaa syvemmältä. Saippuasuojaus tehdään kerroksittain väkevällä liuoksella. Saippua suojaa puuta sitä paremmin, mitä useampi kerros saippuaa levitetään.

Saippuapinta hylkii vettä ja likaa. Saippua kuluu helposti, joten lattia pitää käsitellä usein. Toisaalta saippuapinta on helppo pitää kunnossa, sillä siihen tarvitaan pelkkää saippuavettä. Saippuakäsittely sopii useimmille vaaleille puulajeille. Saippuan kanssa käytetään tarpeen mukaan lipeää.

3 perinteistä pintakäsittelytapaa: Saippua

Öljykäsittely

Oljy tekee puun pinnasta himmeän ja luonnollisen näköisen ja korostaa puun lämmintä hehkua. Öljy voi olla kirkasta tai sävytettyä. Läpinäkyvää öljyä käytetään yleensä tummille puulajeille, kun taas valkoista käytetään vaaleille puille, jotka on mahdollisesti käsitelty lipeällä.

Puun rakenne tuntuu selvästi öljyn läpi, ja öljytty lattia tuntuu pehmeältä jalan alla. Öljyäminen tekee lattiasta kestävän, sillä öljy imeytyy puuhun ja suojaa sitä syvältä. Öljy kovettuu, mutta ei suojaa pintaa naarmuilta. Öljykäsittely on melko työlästä, sillä lattia pitää kiillottaa ennen öljyn levittämistä. Lisäksi öljyttyä lattiaa pitää huoltaa hoitoöljyllä. Toisaalta kulunut öljypinta on helppo kunnostaa, sillä puhki kuluneen kohdan voi paikata öljyämällä.

3 perinteistä pintakäsittelytapaa: Öljy

Lakkakäsittely

Lakka muodostaa puun pinnalle tiiviin ja yhtenäisen kerroksen, joka kestää kulutusta ja on helppo pitää puhtaana. Lakkaa on suhteellisen helppo levittää telalla, pensselillä tai lastalla.

Lakan perusvärit ovat kirkas ja valkoinen, ja sen kiiltoaste vaihtelee himmeästä täyskiiltävään. Edes täyshimmeällä lakalla käsitelty pinta ei näytä yhtä himmeältä kuin öljyllä tai saippualla käsitelty lattia. Kulunut kohta pitää lakata uudestaan ennen kuin lakkapinta kuluu puhki, sillä muuten lattia pitää hioa ja lakata kokonaan uusiksi. Lakattu lattia on helppo pitää kunnossa ja puhtaana, sillä siihen tarvitaan vain tavallista puhdistusainetta.

3 perinteistä pintakäsittelytapaa: Lakka
Læs mere: 3 perinteistä käsittelyä puulattialleLæs mere: Pitääkö lattialaudat asentaa kiinni seinään? Læs mere: Voiko lattialakan paikata?

Onko yleisterä täydellinen terä kaikkeen?

$
0
0
Yleisterällä voi porata myös puuta.
Yleisterällä voi porata myös puuta.

Kysymys:

Onko yleisterä täydellinen terä kaikkeen?

Vastaus

Lyhyesti sanottuna ei. Yleisterällä voi porata puuta, metallia ja kiveä, mutta se ei vedä vertoja erikoisterille. Erikoisterät toimivat nopemmin ja tekevät siistimpää jälkeä. Yleisterä voi olla kätevä yhden tai kahden reiän poraamiseen, mutta sitä ei kannata käyttää kovin isossa urakassa.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

Læs mere: Onko yleisterä täydellinen terä kaikkeen? Læs mere: Tämän takia puuterä on tärkeä!Læs mere: TESTI: Testasimme 7 suosittua pistosahaa

Tappaako tiesuola istutukset?

$
0
0
Tappaako tiesuola istutukset?
Tappaako tiesuola istutukset?

Kysymys:

Tappaako tiesuola istutukset?

Vastaus:

Puut ja kasvit kärsivät sulamisveden mukana maahan imeytyvästä tiesuolasta. Käytä kasvien ja pensaiden lähellä olevilla pihateillä ja -kujilla mieluummin hiekkaa kuin suolaa.

Tiesuola imee vettä kasveista ja puista, joten kasvit kuihtuvat eivätkä kasva yhtä hyvin kuin tavallisesti. Pahimmassa tapauksessa kasvit voivat kuolla.

Læs mere: Tiesuola tappaa kasvitLæs mere: Miksi rikkaruohot tulevat heti takaisin?Læs mere: Ei enää heinää!

Miten saan porattua oikeaan syvyyteen?

$
0
0
Reikä on sopivan syvyinen, kun punainen teippi yltää puuhun.
Reikä on sopivan syvyinen, kun punainen teippi yltää puuhun.

Kysymys:

Tapinrei’istä ei tule aina tarpeeksi syviä, ja tappi jää pari milliä pinnan yläpuolelle. Onko ongelmaan kätevää ratkaisua?

Vastaus:

On hyvinkin, ja se on yksinkertainen. Tee terään syvyysrajoitin teipinpätkästä. Aseta tappi terän viereen ja kääri teipinpätkä terän ympärille tapin yläpään kohdalle.

Sen jälkeen rei’istä tulee varmasti oikean syvyiset. Reikä on tarpeeksi syvä, kun teippi osuu puun pintaan, eikä terä mene liian syvälle, sillä teippi estää sitä painumasta puun sisään.

Læs mere: Miten saan porattua oikeaan syvyyteen?Læs mere: Näin maalaat puulattianLæs mere: Näin korjaat ison reiän tiiliseinässä

Voinko asentaa uuden lattian vanhan päälle?

$
0
0
Tarkista lattioiden välinen korkoero pitkällä vatupassilla.
Tarkista lattioiden välinen korkoero pitkällä vatupassilla.

Kysymys:

Purin väliseinän. Nyt minulla on iso huone, jonka lattiassa on puuta ja laattaa. Voinko asentaa uuden lattian suoraan vanhan päälle?

Vastaus:

Kyllä, voit asentaa vanhojen lattioiden päälle esimerkiksi kelluvan puutai korkkilattian.

Se onnistuu kuitenkin vain, jos alusta on suunnilleen tasainen. Vanhojen lattioiden pitää olla suunnilleen samalla tasolla, jotta uuden lattian voi asentaa niiden päälle. Korkoeroa saa olla lyhyellä matkalla vain kaksi millliä. Käy lattia perusteellisesti läpi vatupassilla. Jos korkoerot ovat isoja, lattia pitää tasoittaa.

Käytä puulattian hiomiseen lattianhiomakonetta ja laattojen hiomiseen kulmahiomakonetta ja timanttikuppilaikkaa.

Læs mere: Voinko asentaa uuden lattian vanhan päälle?Læs mere: 3 perinteistä käsittelyä puulattialleLæs mere: Luonnollisesti himmeällä lakalla

9 VINKKIÄ: Piilota johdot näkyvistä

$
0
0
Johdot piiloon: Johtolista jalkalistan eteen
Johdot piiloon: Kätke kaapelit

Sotkuiset irtojohdot

Yksikään sisustusarkkitehti tuskin suunnittelisi olohuonetta niin, että siellä kulkisi irtojohtoja pitkin lattianrajaa tai paksuja kaapelinippuja seinäpaneelien vierustalla ja katonrajassa.

Tämä on kuitenkin arkea useimmissa kodeissa. Kodeissa, joissa toisaalta on myös subwoofer-kaiuttimin ja surround-äänin varustetut laadukkaat televisiot ja ehkä vielä äänentoistolaitteisto, joka myös vaatii suuren määrän johtoja. Lisäksi tulevat valaisimet, antennikaapelit ja internet. Tästä aiheutuu kunnon sotku.

Piilota johdot

Onneksi asialle voi tehdä jotakin. Esittelemme ratkaisuja, joilla saat johdot hallintaan, pois näkyvistä tai katoamaan. Helpointa on toki vain naamioida johdot piilottamalla ne kapeiden muovisten, seinustoille kiinnitettävien kaapelilistojen taakse.

Tämä ei kuitenkaan ole kovin kaunis ratkaisu. Jos olet valmis uhraamaan hieman enemmän aikaa ja rahaa, sähköasentaja voi piilottaa johdot myös tyylikkäästi.

Toimitus suosittelee: 10 niksiä: Pane johdot kuriin!

1. Kaapelikourut

Kaapelikourut, johtokotelot, kaapelikiskot – tuotteilla on monta nimeä ja tätäkin useampia muotoja ja kokoja, mutta niiden kaikkien idea on sama: kourujen takapinta liimataan seinään tai kattoon, johdot painetaan kouruun paikalleen ja kansi napsautetaan päälle, ainakin siinä tapauksessa, että listaa ei ole tehty pehmeästä muovista, jolloin sitä vain kierretään auki sitä mukaan kun johdot asennetaan sen sisään.

Johtoja ei enää näe. Niiden sijaan näkyy kouru, joten kaikki yhä tietävät, missä johdot kulkevat. Ratkaisun etuna on se, että kouru näyttää hallitulta ja sen voi asentaa hyvin suoraan ja siististi. Lisäksi kouru suojaa johtoja pölyyntymästä.

2. Kattolistana kaapelilista

Jos haluat vetää pehmeitä johtoja katonrajaa pitkin, huomaamattomin yksinkertainen ratkaisu on kuljettaa ne kaapelilistoissa kulmia pitkin ylös katonrajaan ja siitä eteenpäin. Jos haluat kätkeä ne kokonaan, kiinnitä kaapelilistat koko huoneen ympäri, jolloin ne ovat kuin kattolistoja – myös silloin kun niissä ei ole johtoja.

Johdot piiloon: Kattolistana kaapelilista

3. Johtolista jalkalistan eteen

Hyvällä onnella voit kätkeä kaapelit ja johdot jalkalistan alareunaan asennettavalla listamaisella johtolistalla. Primon tuote on todella helppokäyttöinen ja niin joustava, että johdot saa helposti sen sisään. Listan takapinta tarttuu hyvin kiinni jalkalistaan.

Johtolistasta tulee huomaamaton, kun varustat huoneen kaikki jalkalistat samanlaisilla listoilla. Johtolistoista on huomaamattomia kynnyslistamaisia malleja, joihin mahtuu yksi tai kaksi johtoa ja isompia kattolistojen kaltaisia malleja, joissa on enemmän tilaa.

Johdot piiloon: Johtolista jalkalistan eteen

4. Kätke jalkalistojen taakse

Jalkalistoista on tarjolla perinteisiä malleja ja malleja, joiden profiili on hiukan aaltomaisempi, ja joiden takana voidaan kuljettaa pehmeitä johtoja tarvittavaan käyttökohteeseen asti ilman, että johdot näkyvät lainkaan.

Puulistat (esim. Swedoor) napsautetaan kiinni seinään ruuvattuun helaan. Uudet johdot on helppo kuljettaa listoissa ja vanhat voidaan poistaa. Ratkaisu on määräysten mukainen, sillä johtoihin on helppo pääsy vikojen paikantamiseksi. Tarjolla on myös muovilistoja (esim. Primo).

Johdot piiloon: Kätke jalkalistojen taakse

5. Johdot oven ympärille

Myös ovien peitelistoja voi käyttää huomaamattomana johtokanavana. Tämä edellyttää, että johdot pysyvät hallitusti kiinni kulmissa, ja tämän vuoksi Primon listat (kuvassa) kiinnitetään helaan, joka pitää johdot paikallaan ja erossa toisistaan.

Johdot piiloon: Johdot oven ympärille

6. Tapetin alle

Luovana nikkarina voit kätkeä kokonaisen kasan johtoja kotitekoisten kaapelikoteloiden taakse. Ne naamioivat johdot ympäristöön sulautuviksi.

Voit tehdä koteloinnista niin leveän kuin on tarpeen – ja kun verhoilet kotelon samalla tapetilla tai vahvikevuodalla kuin muu seinä, ratkaisu on hyvin huomaamaton. Varmista kuitenkin aina, että johdot saa nopeasti ja helposti irrotettua.

Johdot piiloon: Tapetin alle

7. Kalusteiden taakse

Pieniä ja isoja putkia voi kaapeleiden ja johtojen lisäksi tarvittaessa piilottaa tehokkaasti hyllykön tai kaappiseinän taakse. Tälle ei ole mitään estettä, mutta ratkaisu on suunniteltava huolella ja huolehdittava siitä, että pehmeisiin johtoihin on yhä päästävä helposti käsiksi. Myös kaikkiin liitoksiin, ulosottoihin ja pistorasioihin on päästävä helposti käsiksi samoin kuin vahvojen kaapeleiden liitoksiin.

8. Seinään jyrsitty ura

Kiviseinän jyrsiminen kaapeleita varten on perusteellinen keino – seinään työstetään ura, johon kaapelit voi asentaa ja ura täytetään laastilla. Tähän työhön ryhdytään vain silloin, kun seinä on joka tapauksessa aikomus maalata tai tapetoida. Ulkoseinässä ratkaisuna on yleensä asentaa kaapeli uuden eristetyn levyseinän sisään. Kaapelille voidaan jyrsiä ura myös kevytbetonilla lisäeristettyyn seinään. Kevytbetoniseinää on helpompi jyrsiä kuin tiiliseinää.

Johdot piiloon: Seinään jyrsitty ura
Johdot piiloon: Seinään jyrsitty ura

LUE LISÄÄ: Piilota johdot ja putket urajyrsimellä

9. Levyseinään

Jos lisäeristät ulkoseinää sisäpuolelta eristettyyn runkoon asennettavilla kipsilevyillä, voit hyvin kätkeä kaikki mahdolliset kaapelit ja johdot levyjen taakse, kunhan muistat, että 230 V:n virtaa saa johtaa vain sähköputkissa tai vahvoissa kolmikerroksisissa eristetyissä sähkökaapeleissa, ja työn saa tehdä vain sähköasentaja.

Jos haluat olla erityisen fiksu, rakennat seinän niin, että eristelevyjä tulee kaksi kerrosta. Näin kaapelit voivat kulkea kahden levykerroksen välissä synnyttämättä merkittäviä kylmäsiltoja tai ilmakanavia, ja asentamalla tarvittaessa höyrynsulun levyjen väliin vältyt kokonaan siltä, että kaapelit rikkovat sen.

Kattoon voi vastaavasti upottaa valaisimien ulosottoja ilman näkyviä kaapeleita, jos joka tapauksessa olet asentamassa uutta kipsilevy- tai paneelikattoa.

Johdot piiloon: Levyseinään
Læs mere: Miten saan porattua oikeaan syvyyteen?Læs mere: 9 VINKKIÄ: Piilota johdot tyylikkäästi!Læs mere: Näin maalaat puulattian

Opi käyttämään kulmahiomakonetta 5 minuutissa

$
0
0
Kulmahiomakone: Kulmahiomakoneen tärkeät ominaisuudet
Kulmahiomakone: Kulmahiomakoneen tärkeät ominaisuudet

Pikaopas: Kulmahiomakone

Tässä jutussa tutustutaan kulmahiomakoneeseen. Esittelemme 5 kulmahiomakoneella tehtävää työtä, miten sitä käytetään ja käydään läpi kulmahiomakoneen tarvikkeet. Näytämme myös, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon. Klikkaa linkkiä ja pääset pitemmälle jutussa.

Valitse oikea kulmahiomakone
5 tavallista kulmahiomakoneella tehtävää työtä
Näin käytät kulmahiomakonetta
Tärkeää: Näin käytät kulmahiomakonetta turvallisesti
Kulmahiomakoneen leikkaus- ja hiomalaikat

Valitse oikea kulmahiomakone

Kulmahiomakoneella voi leikata, hioa, sahata ja kiillottaa kaikkea betonista teräkseen ja maalattuihin pintoihin. Moniin töihin riittää halpa kone, jos siinä on tarpeeksi voimaa. Halvimmat kulmahiomakoneet maksavat alle 70 euroa, kalleimmat yli 400 euroa. Millainen malli kannattaa ostaa? Lue tästä, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Kulmahiomakone

Näin käytät kulmahiomakonetta

Kulmahiomakoneessa ei ole liikaa teknisiä hienouksia tai ylimääräisiä säätömahdollisuuksia. Kulmahiomakoneella voi tehdä hyvin erilaisia töitä riippuen siitä, millaisia laikkoja tai muita varusteita sen kanssa käytetään. Tässä jutussa keskitytään eri töihin ja niissä tarvittaviin suojavarusteisiin.

Tärkeää: Näin käytät kulmahiomakonetta turvallisesti

Kulmahiomakone sijoittuu kolmen vaarallisimman koneen joukkoon, kun asiaa mitataan hoitoa vaatineilla vammoilla. Koneen käyntiääni on kova ja laikka pyörii valtavalla nopeudella. Muista käyttää suojalaseja, kuulosuojaimia ja kunnon käsineitä.

Työskentelyssä kannattaa käyttää myös hengityssuojainta, jos kulmahiomakoneella leikataan kiviä, laattoja tai tiiliä. Kiven leikkaamisesta syntyy todella paljon hienojakoista pölyä.

  • LASIT. Tiiviisti silmien ympärille painautuvat lasit suojaavat silmiä kipinöiltä.
  • KUULOSUOJAIMET. Rälläkän ääni on kova, joten kuulosuojaimet ovat tärkeät.
  • HENGITYSSUOJAIN. Hengityssuojain pitää kivipölyn poissa keuhkoista.

Kulmahiomakoneen leikkaus- ja hiomalaikat

Kulmahiomakone on mestari leikkaamaan ja hiomaan sekä terästä että kiveä. Hiomiseen ja katkaisemiseen tarvitaan vain muutama laatulaikka. Kulmahiomakone on todella monipuolinen työkalu, jolla voi lisäksi porata, jyrsiä, puhdistaa ja kiillottaa. Lue tästä jutusta lisää kulmahiomakoneen monista käyttömahdollisuuksista.

Koneen vaatimukset

Katkaisu- ja hiomalaikkojen käyttö ei vaadi erityisen kovaa tehoa, vaan useimmat koneet pyörittävät laikkoja sopivalla nopeudella. Koneelta vaaditaan kuitenkin sitä enemmän ominaisuuksia, mitä useampiin töihin sitä käytetään. Katso, mitä koneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

  • Puhdistaminen ja kiillotus: Harjojen ja hiomalaikkojen käyttämiseen tarvitaan yli 1 000-wattinen kone. Kiillottamisessa vauhdin pitää laskea alle 4000 kierrokseen minuutissa.
  • Betonin höylääminen: Betonin höyläämiseen tarvitaan timanttikuppiterä sekä iso, 180–230 millin laikoille tarkoitettu kone, jonka tehot nousevat 2000 wattiin. Nopeudensäädöstä on hyötyä.
  • Reikien poraaminen: Nopeudensäädöstä on hyötyä, jotta vauhtia voi säätää terän halkaisijan mukaan. Yli 50-millinen terä vaatii yli 1000-wattisen koneen.
  • Tiiliseinän jyrsiminen: Nopeudensäätöä ei tarvita. Hiiliharjattomasta tai muuten suojatusta moottorista on hyötyä, sillä työstä syntyy paljon pölyä.
Læs mere: Opi käyttämään kulmahiomakonetta 5 minuutissaLæs mere: TESTI: Testasimme 8 sähkörälläkkääLæs mere: Ota kaikki irti rälläkästä

Miten katkaisusirkkelillä sahataan tarkasti?

$
0
0
Tässä viiva piirretään mitan päähän ja lista katkaistaan merkin sisäpuolelta.
Tässä viiva piirretään mitan päähän ja lista katkaistaan merkin sisäpuolelta.

Kysymys:

Joskus sirkkelillä sahatuista laudoista tulee väärän mittaisia. Eikö riitä, että sahaan laudat poikki merkin kohdalta?

Vastaus:

Se riippuu siitä, miten olet mitannut. Oletetaan, että tarvitset 20 senttiä pitkän listan. Jos mittaat taittomitalla nollasta 20 senttiin, piirrät viivan ja sahaat sen keskeltä, listasta ei tule tasan 20-senttistä. Se johtuu sitä, että terä vie mukanaan pari milliä puuta. Paras tapa mitata on piirtää merkki tarkasti 20 sentin kohdalle ja sahata sen vierestä. Silloin pitää muistaa, että terän pitää sahata merkin ulkopuolelta.

Toinen vaihtoehto on piirtää merkki taittomitan päähän ja sahata merkin sisäpuolelta.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään katkaisu- ja jiirisirkkeliä 5 minuutissa

Læs mere: Miten katkaisusirkkelillä sahataan tarkasti?Læs mere: TESTI: Testasimme 7 suosittua jiirisirkkeliäLæs mere: Opi käyttämään jiirisirkkeliä 5 minuutissa
Viewing all 288 articles
Browse latest View live